söndag 13 januari 2008

Knäckebröd


Här kommer sambons smarriga knäckebröd som lätt kan mäta sig med Vilmas och andra lite poppigare sorter. Det är en modifikation av receptet på tunt knäckebröd ur "Vår Kokbok" (KF Provkök)

Knäckebröd med rosmarin och pumpafrön (ca 48 kakor)


50 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 dl olja (eller smör-rapsoljeblandning)
1 tsk salt
10 dl rågsikt
2 dl vetekli + extra till utbaket
1 msk rosmarin
2-3 msk pumpafrön; krossa lätt om de är hela

Smulad jäst blandas med fingervarmt vatten. Rör ner oljan. Tillsätt salt, rågsikt och vetekli. Knåda ihop till deg som delas i två lika stora delar. Knåda in rosmarin i den ena och pumpafrön i den andra. Dela varje halva i 24 bitar som kavlas ut till kakor tunt, tunt (10-15 cm i diameter). Använd vetekli till utbaket. Kavla med kruskavel eller nagga kakorna med gaffel eller metallvisp. Grädda i 25o grader på plåt med bakplåtspapper i 4-5 minuter. Låt kallna på galler (täck ej över med duk)

Kakorna blir knäckebrödskonsistensiga när de kallnat.

2 kommentarer:

sonja sa...

Hur gick det med dina egna brön?

Mina sa...

En halvtimme innan jag skulle åka till mottagningen kunde jag ringa och avboka tiden. Det var inte stockning utan mer en propp som jag fick bort till slut.