söndag 11 november 2007

Fordonskunskap

Sonens första ord var traktor. Det andra grävskopa. Vägen till affären kantades av en byggarbetsplats i modell mastodontstorlek. Promenaden till mjölkdisken via blöjor och sojafärs inkluderade minst ett stopp för att öva nyvunna kommunikatoriska kunskaper.

Sonen pekar på fordon som med lite god vilja eller milt på sanningen brukat våld kan benämnas antingen traktor eller grävskopa. Sedan händer det som inte får hända. Ett fullständigt oidentifierbart fordon kommer körande och sonen tittar uppfordrande på mig med den för det lilla barnet så karaktäristiska nyfikenheten på världen. Problemet är att det behövs god vilja i storleksordningen rädda alla världens sommarkatter för att sortera in fordonet i kategori traktor eller kategori grävskopa. Jag finner mig raskt och säger "titta, det är en liten grön mojäng!

Sonen godtar förklaringen men ställer sig lite undrande till varför den förbicyklande dagispappan skrattar så han håller på att styra rakt in i den lilla gröna mojängen.

Dagen efter införskaffas boken "Lastbilar och arbetsmaskiner" och till mina föräldrafärdigheter kan läggas korrekt benämning av allsköns fordon.

Ovärderligt.

Inga kommentarer: