torsdag 10 april 2008

Men köp en deckare istället!

Arbogamorden. Försvunna Engla. Det finns fler exempel.

Nyhetsrapporteringen kring dessa händelser är helt åt helvete. I ivern att tillfresställa läsare med snabb information bryr man sig inte om att det är människor man skriver om. När det inte finns något konkret att rapportera intervjuas personer i de misstänktas närhet och deras tidigare liv hängs ut på ett sätt som vore osmakligt även om de befunnits skyldiga i domstol.

Nu är det kvällspressen och i förlängningen läsarna som dömer. Utan egentlig insikt, utan hänsyn till att man i brådskan tar all heder av kanske fullständigt oskyldiga människor.

Tänk på pappan till barnen i Arboga som fick hela sitt liv uthängt i kvällspressen under det dygn som hans förehavanden undersöktes. Därefter flyttades fokus till den tyska kvinnan och hennes psykiska hälsa blir allmängods. Kvar står pappan i det trauma det innebär att förlora sina barn och dessutom ska han förhålla sig till att alla vet vilka dumheter han gjort tidigare i livet.

När det gäller Englas försvinnande är det 42-åringen som visas på suddade bilder. Grannar, arbetskamrater och tidigare offer intervjuas eftersom det inte finns något konkret att skriva om.

Har man ett sådant behov av spänning att man måste följa varje litet steg polisen tar kanske man borde reflektera över att de här händelserna inte sker i underhållningssyfte. Och läsa en deckare istället. Det blir ingen lidande av.

Inga kommentarer: