måndag 30 november 2009

In i dimman

Idag har tentaplugget officiellt startat. Jag har tjuvtittat lite i böckerna i helgen, det ska erkännas, men nu är det den där kampen mot klockan.

Kommer jag hinna? Läser jag rätt saker? När kan man göra kväll med gott samvete? Kommer barnen känna igen mig efteråt?

lördag 28 november 2009

Paus i vardagen

En sådan där man behöver när det är lite för stressigt i tillvaron och lite för mycket grått novemberblask.

Fredagkväll med bubbel och snittar hos god vän som firade födelsedag. Vuxna samtal. Barnvakt så vi kunde gå tillsammans. Nya ansikten och gamla bekanta.

Upplyftande.

onsdag 25 november 2009

Mordisk

En bok jag behöver för att förbereda ett föredrag ska finnas i två ex på juristbibblan. Det gör den inte. Bägge är försvunna (läs: stulna eller gömda).

När man redan är ganska stressad är det ett väldigt dåligt besked.

måndag 23 november 2009

Tack och lov för Bamse



Svärden glömdes när riddarna hjälptes åt att förklara för draken att om den följde med hem till farmor skulle den få köttbullar.

Kalasfrisyren

Nybliven fyraåring



Födelsedagströja i älsklingsfärgen lila samt en Duplobrandstation. Det har varit full utryckning i vardagsrummet sedan i lördags.

fredag 20 november 2009

Skörd

Posten gjorde mig glad.

Dels ett antagningsbesked innehållande precis det jag ville vilket innebär att nästa termin kommer idealisten i mig få näring samtidigt som jag lär mig mer förvaltningsrätt.

Dels så kom ett paket med rengöring och ansiktskräm. Webshoppens design är inte precis flärdfull men de levererade snabbt och säljer bägge märkena.

Iakttagelse

Det är oerhört svårt att somna på kvällen den sista dagen man är tre år.

torsdag 19 november 2009

Täcke över huvudet tack

Riktigt dålig dag.

Jag är golvad av novembermörker och regler om vem som får vad efter en exekutiv försäljning av en utmätt fastighet. Det är dessvärre inte roligare än det låter.

Så är jag sur på en i basgruppen som inte lyfter ett finger och som vi liksom dragit fram genom de senaste veckornas seminarier. Nu när vi andra är trötta så vore det trevligt om det återgäldades, men icke.

Och så är jag sur på mig själv som faktiskt kände av kvällen föres roligheter dagen efter i början på veckan så dagen efter blev ineffektiv. I det ligger en viss känsla av orättvisa. Jag var mycket måttlig under kvällen så det var både obegripligt och oförtjänt.

onsdag 18 november 2009

Catching

Det är en likadan lägenhet som vår till salu och budgivningen är i full gång. Och med full gång så menar jag verkligen det. Vi flyttade in för två och ett halvt år sedan. Nuvarande bud ligger sådär 80 % över vad vi betalade.

Innan man sätter alldeles i halsen ska man tänka på att det är en bostad med låg insats/hög avgift så i absoluta tal blir det inte så galet som det låter. Och deras lägenhet är mer pimpad än vår. Men utan att dra alltför höga växlar på det hela så kan man väl konstatera att vi har utrymme för att renovera litegrann utan att få ekonomiskt ont i magen.

tisdag 17 november 2009

Självklarheter

På barnens dagis pågår ett föräldrastödsprojekt.

Idag under titeln " Att forma trygga och kompetenta barn" har vi fått lära oss att det är bra med barn som har god självkänsla och visar andra respekt.

Jag är kanske orättvis men jag tyckte det var mycket självklarheter - som att det är bra med beröm - och mycket fina ord (god självkänsla är väl ett mål snarare än ett medel) och därför ganska innehållslöst.

Fast det är klart, har man återkommande konflikter som börjar med tjat och sedan spårar ur, så är det väl bra att bli påmind om att det är effektivare och blir trevligare stämning om man uppmuntrar fram rätt beteende snarare än att tjata bort ett felaktigt.

tisdag 10 november 2009

Nattlig promenad

Sonen tassar ofta in till oss på nätterna, medförande napp, kudde och täcke som grundutrustning. Ibland går han ett extra vända efter tilläggen: vattenglas, flodhästen Viggo och nallarna Björn och Björnis.

I natt var han ovanligt klarvaken så jag frågade om han drömt något otäckt eller om det kändes konstigt i kroppen; om det var därför han kom in till oss.

- Det är för att jag tycker så mycket om dig, mamma!

måndag 9 november 2009

Om varför det till efterrätt serverades kondisbakelse

Stora Skrutt var preppad och peppad. Är man nästan-fyra-år är det duktigt att köa lugnt och stilla i två timmar för ett stick i armen.

fredag 6 november 2009

27 minuter av mitt liv

11.20 Gott om tid att printa och skicka in min PM för plagiatgranskning.
11.25 Printat och klart. Försöker logga in på studentwebben.
11.27 Ser ett par missade typon. Försöker printa igen.
11.28 Skrivaren strejkar. Startar om datorn. Tar på mig ytterkläderna.
11.30 Inser att jag inte sparade ändringarna i dokumentet. Ändrar igen. Sparar.
11.31 Printar. Skickar iväg till plagiatgranskning.
11.33 Hoppar och svär. Printstatus: Sidan 3 av 6 klar.
11.35 Printstatus: Sidan 6 av 6 klar men: a) Inser att bussen redan åkt, b) det regnar ute, c) att jag kommer komma till Juridicum plus minus fem minuter runt 12.00 och hoppas på rätt sida om klockslaget.
11.36 Turbocyklar. Tittar på klockan och ser att det bör vara lugnt tills jag minns att min klocka går efter. Oklart hur mycket.
11.38 Kör om bussen jag missade.
11.47 Kliver in på Juridicum och inser att jag har slagit personligt rekord i turbocykling till PM-inlämning.

Adrenalinkicken man får av att inte veta om man kommer hinna eller inte och när inte betyder max ett poäng av fyra och man är rätt nöjd med slutversionen och har en bra magkänsla vad gäller poängen. Den adrenalinkicken är rejäl.

torsdag 5 november 2009

Vändning

Plötsligt lyssnar de andra på mig utan att avbryta.

Hela basgruppen PM-stressar och jag är den som har varit bäst förberedd på basgruppsmötena. Man kan säga som så att i takt med att mina lösningar har visat sig hålla på seminarierna har respekten ökat. Det har liksom inte gått att missa att det är mitt arbete som har dragit runt oss de sista dagarna.

Irritations i irritationsmomentet är som bortblåst och jag börjar se människan bakom. De senaste dagarna har det kommit fram en ödmjukhet jag inte märkt tidigare.

tisdag 3 november 2009

Ångest

PM-ångest alltså.

Ämne: mångkulturell familjerätt. Går det att mellan makar avtala att sharia ska gälla deras inbördes förhållande i Sverige och skulle ett sådant avtal stå sig vid en domstolsprövning?

Ångesten rör inte ämnet som sådant, jag har rätt roligt och spånar vilt även om det känns oetiskt att försöka få ett rättsystem från rymden att bli gällande på i många fall den kvinnliga makens bekostnad. Vanligtvis brukar man jobba för mänskliga rättigheter, inte mot.

Ångesten handlar om att jag saknar en hjälpreda som liksom fångar upp de goda idéerna och gör en grundlig rättsutredning komplett med fotnoter och källor.

måndag 2 november 2009

Tvååringen

Stor nog för att pyssla med pärlor och har tålamod att med viss assistans bygga en liten pärlplattekanin.

Också stor nog för att utöka vardagsrumsbuset från otillåten soffhoppning till otillåten bordsdans.

Vackert

Jag tog en fråga som ingen annan kunde och glänste lite. Sedan fick jag en följdfråga och det tog stopp. En som kunde följdfrågan var irritationsmomentet, som fick en följdfråga varpå det tog stopp.

Vi fick ögonkontakt. Ett ögonblick av samförstånd och ett leende.