lördag 31 maj 2008

Kärt besvär

Eller besvär och besvär: har precis mejlat svärmor om en sak som vi pratat om.

Hon är en klok människa som det går att prata med på riktigt, om viktiga saker. Samtal som berör och som man funderar vidare på.

Och ibland alltså mejlar om.

Men Dolly var väl ett får?

Tänk att det fanns en tid när jag inte förstod varför kor inte rymde utan snällt och fogligt travade hemåt när det var dags för kvällsmjölkningen.

Det är inget jag funderar över längre om jag säger så.

Håller på att trappa ner amningen och det både ser ut och känns som att jag ska explodera närsomhelst. Och så är det en fin balansgång mellan att pumpa ur litegrann för att undvika mer mjölkstockning och pumpa för mycket så det istället drar upp produktionen.

fredag 30 maj 2008

Halva dagens outfit

Ett nytt linne har letat sig in i garderoben. Det är en rätt oansenlig sak i ljusgrå bomull. Trots det känns det lite special.

Det är nämligen i storlek small.

Någon gång ska jag skriva om min viktresa men just nu räcker det med att säga att jag inte har köpt något så litet på många år.

Och det känns förstås bra.

torsdag 29 maj 2008

När det goda och blandade tagit slut


Sist kvar i påsen: ett par röda och en rund bullig svart.

Gammalt och nytt

När jag var liten hade jag nästan bara ärvda kläder. Framförallt efter två killkusiner som var både äldre och större; med resultat att jag fick ha utsvängda manchesterbyxor i skolan 1987. Har man någon som helst koll på sitt 80-tal så förstår man hur det kändes.

Det här med ärvda kläder har blivit lite känsligt.

De kläder jag nu packar upp efter sonen är fulla med matfläckar som inte gått bort i tvätten och ser ganska sjaviga ut och jag får liksom en skolgårdsklump i magen av att dottern ska ha dem. Att använda som reservkläder - absolut - men hon behöver nytt också. Dessutom har jag sett fram emot att klä henne i klänning och fina svala tunikor i sommar så det är ju bra tajming.

Så jag browsar barnkläder för fullt på nätet. Är fortfarande hängig så det är sysselsättning på lagom nivå.

onsdag 28 maj 2008

Varför sökande till läkarutbildningen bör lämplighetstestas

Återbesöket för mjölkstockningen gick sådär.

Å ena sidan är värdena är bättre, jag mår bättre, och jag slipper ingående kunskap om exakt hur obehagligt det är att dränera ett bröst.

Å andra sidan har jag aldrig blivit så dåligt bemött inom vården tidigare.

Det var så illa att jag började gråta inne hos läkaren. Efter besöket när jag var på väg ut brast det fullständigt. Bara att vända och gå tillbaka in på mottagningen och hitta en ledig toalett tills jag samlat mig nog för att kunna sätta mig på bussen och åka hem.

tisdag 27 maj 2008

Den absoluta no-no-listan

Det här är inte en bröllopsblogg. Men vi planerar bröllop och en del snappar jag upp under mitt internetrekande. Jag har snappat upp tillräckligt för att bjuda på några saker som inte kommer att komma i närheten av vårt bröllop. Det mesta är uppsnappat från Bröllopstorget.

Lolys bröllops-no-no-lista:

1. Rättfärdiga vansinniga önskemål med att det är VÅR dag VI bestämmer.
Och gå i taket om någon försiktigt påpekar att om föräldrarna betalar kalaset är det rimligt att de får kräva att en inbjudan till mormor prioriteras före "moderna påfund" (läs vidare så förstår ni).

2. Att som blivande brud tala om bröllopet som "mitt", i stället för vårt. Just den företeelsen är nog en rimlig förklaring till några av punkterna på listan.

3. Ta banklån för att ha råd med "den största dagen i livet"
. Att skuldsätta sig stort för en enda dag är vansinne. Dessutom blir det där med "den största dagen i livet" lite urvattnat när man förlorat en nära anhörig eller fött barn. Liv och död toppar personliga caketoppers av förklarliga skäl.

4. Bevara brudklänningen i en glaskupa. Var det fastighetsbranschen som födde den briljanta idén? Ett sådant arrangemang skulle vi behöva ett rum till för att få plats med. För inte sätter man väl sin inglasade klänning i kallförrådet?

5. Färgmatcha i det oändliga: inbjudningar, gardiner i festlokalen, egensydda stolsöverdrag, köpta stolsöverdrag, alla tänkbara stolsöverdrag (hur blev det egentligen viktigt med stolsöverdrag?), gästernas kläder, brudens trosor ( och då var färgtemat varken vitt eller hudfärgat så jag hoppas brudklänningen var av tjockt tyg!), hemgjorda tvålar till toaletten (de rosa fanns inte i rätt nyans i butik), sockerbitar, fan och hans moster.

6. Rim till toalettkorgen med nödpryttlar så gästerna förstår vad huvudvärkstabletterna ska användas till. Det vore i och för sig roligt att skriva ett rim om kådisar men av någon anledning brukar de inte finnas med i korgen. Är det inte ansvarslöst att släppa loss vuxna singlar med alkohol och den romantiska inramning som ett bröllop ger utan kådisar...? Visste ni förresten att man hade toalettkorgar?

7. Krystade rim
på temat ge oss pengar till: bröllopsresa / fest / husrenovering/ presenter eftersom vi inte litar på att ni ger oss något fint (eller inte har råd efter alla stolsöverdrag). Man kan tycka vad man vill om kuvertavgift men det blir inte mindre så för att önskemålet rimmas fram.

8. Toalettpapper med brudpar på

9. Små organzapåsar fyllda med kärlekste till gästerna. Detta består av vanligt te från ÖB som man blandar med små hjärtgodisar och häller i nämnda organzapåsar. En till varje gäst.

Den här listan kommer säkerligen att fyllas på framöver. Eller så slutar det med att jag blir en vansinnig bridezilla som slutar blogga och istället syr stolsöverdrag.

måndag 26 maj 2008

Och svaret är...

Det blev antibiotika. Samt återbesökstid för att kontrollera att man inte behöver ta till andra åtgärder.

Låter inte dränage förfärligt smärtsamt när det handlar om bröst?

Tröttsam följetong

Helt galet hur trött man blir.

Febern har gått ner från nattens "ligga och huttra trots dubbla duntäcken, raggsockor och två tröjor"-upplevelse. Men frisk kan jag ju inte påstå att jag är.

Och det felande bröstet är illrött och ömt.

Dagens rafflande fråga: Antibiotika eller inte? Svaret ges av Amningsmottagningen, någon gång under eftermiddagen.

söndag 25 maj 2008

Fisher Price's nedgång och fall

Dottern: Klunk-klunk, knorr-knorr, tugg.
Jag: AJ!
Dottern med solsken i blick: Hahahahaha!

Vem behöver ljudleksaker?

lördag 24 maj 2008

Afrika sa du? Inte i mammas och pappas säng i alla fall.

Sonen, den rätt så självständiga två-och-ett-halvt-åringen, ligger mellan oss i sängen för första gången på över ett år.

En mardröm om noshörningen, ett fast grepp om min hand: Hålla mamma! och jag förstår hur skrämd han är. På mardrömmar biter ingen logik, för hans del skulle Afrika lika gärna kunna ligga i rabatten utanför fönstret.

torsdag 22 maj 2008

Ledsen i ögat

Känner mig inte som någon supermamma precis.

Idag har jag:

Lyft in sonen på hans rum en gång.
Hotat med att skicka in honom på rummet en gång till.
Hört fel med missförstånd och sonen i tårar som följd.

Dessutom har jag just frågat om inte sambon kan skriva pianissimo på sitt tangentbord eftersom jag inte kan koncentrera mig på det jag håller på med.

onsdag 21 maj 2008

Rödspotta med potafräs och spill

Idag genomgick dottern det matmässiga eldprovet. Hon skulle testa Sempers burk med rödspätta, potatis och dill. Den alla barn hatar. Jag vet ett barn som började gråta när han smakade på den burken. Jag har inte hört talas om något barn som gillar den.

Men fisk är ju nyttigt och prova bör man. Jag funderade på att ta fram kameran för att föreviga spottandet och fräsandet (och skicka till Semper i produktutvecklingssyfte) men tyckte det var onödigt att göra drama av det hela.

Det konstiga var att dottern gillade den. Mycket till och med.

Jag som alltid trott att just den burken tillverkas för att legitimera att man ger sitt barn burkmat. Så att man ska kunna säga till den som pekar med hela handen mot spisen: Jodå, nyttigt och varierat- det finns till och med fisk!

Jag hade aldrig kunnat ana att det faktiskt finns barn som äter den.

Idag

Själva stockningen är borta; allt som återstår är lite feber. Jag är enormt lättad eftersom jag slipper tampas med Amningsmottagningen.

Det beror så på vem man pratar med där men somliga tycks tro att deras huvudsakliga arbetsuppgift består i att hålla mammorna borta från mottagningen genom att skicka in dem i duschen.

Jaså, 39 graders feber säger du? Och en klump i bröstet? Jaha, då är det bäst att du försöker hemma i ett par dygn till. Har du provat att duscha varmt?

Måste erkänna att jag är lite bitter över bemötandet fortfarande.

tisdag 20 maj 2008

Rätt ska vara rätt

Egentligen borde jag börja skriva fästmannen i stället för sambon i bloggen eftersom vi ska gifta oss. Men det låter så otroligt fånigt så det blir inget av med det.

Det husmoderliga inlägget

I morgon fyller sonen två och ett halvt. Det är egentligen inte något jag tycker man ska uppmärksamma (risken är att det blir tradition och sen får man fira halvårsdagar tills barnen är 35), men sambon ville ha en ursäkt att baka herrgårdstårta efter ett recept han kommit över.

Vi får middagsgäster så jag har förberett en lasagne. Har lagat såsen så det bara är att slänga ihop tillsammans med lasagneplattor och grillade auberginer. Jag brukar göra den med quornfärs men det fanns inte på Willys så sambon köpte någon sojavariant. Är faktiskt lite orolig över hur det kommer smaka.

Hursomhelst är det skönt att ha maten förberedd så vi inte behöver ställa in ifall jag fortfarande har problem med mjölkstockningen i morgon. Att orka umgås ett par timmar löser man med febernedsättande värktabletter, att laga mat och fixa och dona känns lite väl ambitiöst.

Tråkig ursäkt

Planen var att träna idag men det blev inget av med den saken.

Har fått mjölkstockning igen och blotta tanken på att knöla ner mig i en tajt sport-bh ger smärtsamma rysningar efter ryggraden. Jag kan inte ens lyfta armen utan att det gör ont. Det gör ont även om jag inte rör mig en millimeter.

Det behövs så lite för att det ska strula: Jag ammade en gång extra under Leksandsäventyret och det drog upp produktionen så när Lilla Skrutt efter en halv måltid någon gång i natt bestämde sig för att det var bra så blev det inte alls bra.

måndag 19 maj 2008

Måndag

En bok i näven. En skål lösgodis på bordet.

Måste ju fira att alla gravidkilon försvunnit.

fredag 16 maj 2008

Målgruppsriktat

Jag får reklam från Skinny Bride Secrets och sambon för bröllopsfinansiering sedan vi ändrade relationship status Facebook.

Inte särskilt överraskande men aningen sorgligt.

torsdag 15 maj 2008

Lovsång till världens tanter

Jag och Lilla Skrutt tog tåget till Leksand över dagen. Vagnen var nästan tom förutom ett sällskap om fyra äldre kvinnor som slängde suktande blickar efter min lilla när de steg på.

Det är ett krux när man reser själv med en liten. Vad gör man av barnet när man blir kissnödig?

Jag tog på mig mitt vänligaste leende, stoppade en napp i munnen på Lilla Skrutt och gick fram till kvartetten och frågade om någon kunde tänka sig att hjälpa mig att hålla dottern en liten stund. Fyra par armar sträcktes upp på en gång och jag satte henne i närmsta famnen.

När jag kom tillbaka gullades det och jämfördes med de nu rätt stora egna barnen och jag fick tillbaka dottern med uppmaningen att bara säga till om jag behövde hjälp igen.

Alldeles varm i hjärtat tackade jag så mycket. Hähähä sa Lilla Skrutt och fäktade med armarna åt sina nya kompisar.

onsdag 14 maj 2008

Hygienisk list och oskuldsfull tacksamhet


Det är så tacksamt med barn och presenter. Kommer hem från stan och ger sonen en påse från Apoteket att leta överraskning i.

Sonen blir jublande glad och efter att ha provluktat (mmm..dott!) rusar han ut i badrummet för att tvätta händerna.

Jag känner mig väldigt nöjd med utfallet. Sonen är en kategorisk hygienhatare och allt som gör det lättare är bra. Utöver Bamsetvålen finns därför Bamsetandborste, tandkräm med stjärnor i och en armé av badleksaker.

På min önskelista:

Duschmunstycke som ser ut som en brandbilsslang.

Att Disney och Pixar slår sina kloka ihop men istället för Blixten McQueen som huvudrollsinnehavare (bilar var poppis redan innan filmen, tack så mycket!) vill vi se Klippy den lilla nagelsaxen och Snappy den stora frisörsaxen i fräsiga sångnummer.

Freudiansk felpackning

Framme vid skogränsen när jag skulle packa ner ytterskorna i ryggsäcken tyckte jag att det liksom saknades något i den. Träningsbyxorna som jag - lite våghalsigt sådär - skulle byta till i omklädningsrummet hade inte kommit med.

Dags att skaffa regnställ?

Första testet av träningsmoralen. Det regnar ute vilket betyder att:

-jag antingen får träna dyblöt, eller
-byta om på plats.

Och jag hatar omklädningsrum.

tisdag 13 maj 2008

Digitalkamera är verkligen en bra idé

Sonen har lekt med kameran och det här är en av de mer lyckade bilderna.

Det finns tjugo detaljstudier av köksbordets undersida också.

söndag 11 maj 2008

Sol och sport

Helgen har gått i ett nafs. Har suttit på uteplatsen och ändrat färg på näsa och ben. Från grönmögelostnyans till nästan mänsklig.

Ungefär en gång i halvtimmen kom en polisbil med röda lampor på taket, fyra polismotorcyklar, två vanliga motorcyklar och 150 triljoner tävlingscyklister förbisusande. De höll på hela lördagen och jag hade tröttnat långt innan högtalarbilen med lätt uttråkad speaker förkunnade att varv 9 av 15 snart var avklarat.

Sonen däremot var road nästan hela tiden: Till hejaheja! Till polismotorcykel!

fredag 9 maj 2008

Oansvarig public service

Av hänsyn till de anhöriga ska jag skriva det här så ickeraljerande jag kan:

Jag tycker det är helt galet att SVT sänder Englas begravning.

Hela idén med public service är att ge folk sånt de inte vet att de vill ha; inte hoppa när tittarna säger hoppa.

Jag tänker också att en av SVT:s uppgifter är att se till att vanligt folk inte kommer i kläm för att de saknar erfarenhet av exponering för "hela svenska folket". Att SVT har ett ansvar för att säga stopp när man ger sig i lag med personer i chock, utan vana vid media och offentlighetens konsekvenser.

Nu mår familjen dåligt av negativa åsikter, vilket SVT borde ha kunnat förutse och undvika genom att tacka nej till erbjudandet om att TV-sända Englas begravning.

Rubriksättning

Döden för public service

Public service: en fot i graven och en i klaveret

Public service gräver sin egen grav

Alla tre dubbeltydiga, träffande och tyvärr alldeles smaklöst olämpliga.

Mer sport

Helt galet hur mycket bättre träningen gick idag.

Friskis & Svettis har nya lokaler i Ultuna och det är verkligen fräscht. Dessutom har stora massan inte hittat dit än så jag kommer vara ett fullfjädrat proffs när aerobicsmaffian gör entré.

De som går på aerobicsen är oftast lite snyggare, lite blondare och lite mer sminkade än de som går på vanliga jympan. Och så här i komma-i-form-efter-två-graviditeter-stadiet känner man sig lätt lite som en flodhäst i fel sällskap. Och då blir man alldeles för självmedveten där man skuttar runt och vips vill man bara gå hem.

Och så ska vi inte ha det.

torsdag 8 maj 2008

Dagens utflykt

Branta backen ner mot ån i jakt på kungsängsliljor och båtar. Jämför med det här och bli sommarlycklig!

onsdag 7 maj 2008

Rikspucko

Jag har gjort något som nog får räknas som det mest obegåvade hittills som förälder. Jag skulle kunna twista till det här inlägget så det blir humor av eländet men jag orkar inte. Är för trött på mig själv.

Sonens längd skulle mätas medelst märke på hallväggen. Han var oväntat samarbetsvillig (alla andra mätmetoder har fått avbrytas då stillastående inte är hans bästa gren) vilket raskt skulle få sin förklaring.

Det var nämligen hans tur att rita på väggen när mätningen var klar.

Att säga "Det är bara mamma och pappa som får rita på väggen" med bibehållet allvar är inte möjligt. Jag gjorde så gott jag kunde men var inte tillräckligt övertygande.

Pennan lades för säkerhets skull utom räckhåll men när jag sedan sneglade åt hans håll var han på väg upp på en pall för att försöka nå den. Man riktigt såg kugghjulen snurra: Om jag flyttar pallen hitåt och sträcker mig lite så...

Den lille optimisten försökte till och med få mig att gå till ett annat rum (Mamma skriva datorn!) för att få odla sina graffititalanger ifred.

Idag har han alltså lärt sig rita på väggar och jag antar att vi inom en snar framtid kommer få beskåda hans verk.

Bra där. Verkligen bra.

Varken för mycket eller för lite

Jag tog visst i alldeles lagom igår.

Har träningsvärk som inte är av denna världen, snarare from hell, som bevis.

tisdag 6 maj 2008

Afternoon kaffe och pannkaka- the sandlådeversion

Sonen lagar kaffe och pannkaka med stor inlevelse. Sand, grus och kvistar ska i enligt hemligt recept. Det tar en stund och sedan får man:

smaka
säga mmm... gott!
ta några gånger till
säga nej tack, jag är mätt
säga tack för maten den var god
ställa in i diskmaskinen (åtminstone tror jag det)
tvätta händerna i en buske och komma ihåg tvålen i form av frövippa
torka händerna på busken mittemot.

Och så börjar det om.

Det är väldigt sött, i synnerhet som han leker allt vi gör på riktigt vid matdags, men är man en dålig förälder om man tröttnar efter tredje omgången?

Friscus Sporticus

Det var ju inte så farligt. Det var faktiskt jätteroligt!

Har kört mitt första medelpass på flera år utan att trilla ihop i en hög av utmattning! Fast jag fuskade en hel del förstås. Hade jag tagit i från tårna och hoppat som proffsen hade jag svimmat innan uppvärmningen var klar. Nu klev jag mest runt, lite försiktigt, för att känna på vad jag klarar nu för tiden. Blodsmak ger inte mersmak för mig.

Jag är i väldigt ojämn form märker jag. Vissa övningar klarade jag alla repetitioner av och andra inte ens hälften. Men det gör inget. Jag ser det som en utmaning för de närmsta veckorna.

måndag 5 maj 2008

Sport

Typ sport i alla fall.

Har köpt:

Årskort på Friskis&Svettis


Träningsskor

Träningslinne
- efter konsultation av min träningsguru/shoppingcoach i Tierp

SportBH
Jag till expediten, provhoppandes två modeller: Vilken skumpar det minst i tycker du? Lyckligtvis var det en kvinna 40 + som direkt greppade problematiken amning vs sportBH och inte en innebandykille 18 + på Stadium. Dessutom hade hon den goda smaken att gulla med dottern så jag fick prova i lugn och ro.

Det lustiga är att när jag provade kläderna hemma framför spegeln- ni vet som man gör för att få se hela outfiten- så kände jag mig riktigt sportig.

Jag har alltså inte satt foten i en träningslokal sedan 2003.

Framsteg

Första maj. Ny månad. Nya framsteg.

Dottern sitter själv utan stöd och tycker det är festligt. Så festligt att hon viftar intensivt med armarna och till slut tippar.

Sonen har börjat experimentera med possesiva pronomen. Dottern fick höra "Nej, min strumpa" istället för att han som vanligt uttryckte ägande med sig själv i tredje person och genitiv-s (fast utan s då eftersom han inte kan säga det ännu).

Stort.